12 Ocak 2012 Perşembe

ERMENİ BAŞPAPAZIN İSLAMİYETE GEÇİŞİ SIR OLARAK SAKLANDI!



ERMENİ BAŞPAPAZIN İSLAMİYETE GEÇİŞİ SIR OLARAK SAKLANDI!

Osmanlı Arşivinde araştırmacılara açılan milyonlarca belge içinde Kozan Ermeni kilisesi Başpapazının 1889 yılında İslamiyete Geçtiği ve “Mehmet” adını aldığı hakkında ayrıntılı dosya ortaya çıktı.

-Ermeni Kilise çevreleri , Başpapazın İslamiyete geçmesini bir sır olarak sakladılar.

Cezmi Yurtsever Osmanlı Arşiv belgesini açıklıyor

Osmanlı Arşivinde yapılan araştırmalar esnasında Sis konulu belgeler arasında 1889 yılında Ermeni Manastırı Başpapazının İslamiyete geçişi ve Mehmet Efendi adını aldığı belgesi ortaya çıktı. -Mehmet Efendi İstanbul’a çağrılarak kendisine maaş bağlandı. 

Ev verildi. -Mehmet Efendi’nin İslama geçişi Ermeniler tarafından sır olarak saklandı. Osmanlı Arşivinde bulunan milyonlarca belge içinden Sis başlığı ile yapılan belge araştırmaları esnasında ilginç bir dosyaya ulaşıldı. Sis (Kozan) şehrinde görev yapan ermeni Başpapazının İslamiyete geçtiği açıklanıyordu.

Belgenin içeriğinde yer alan bilgiler de şöyleydi: 

(1)“Sadrazamlık makamına!Sis manastırı ser-episkoposu (Başpapazı) iken ve kendisine yeniden 500 kuruş maaş verilmesiyle beraber Dersaadete (İstanbul’a) evini taşıma arzusunda bulunduğu halde gelmesi dahi yeniden padişah iradesi yazılması gereken Mehmet Efendi’nin ailesiyle buraya gelmek üzere harcırah verilmesi dilekçesi vermiş ve kendisine 2 bin kuruş harcırah verilmesi o zaman Sadrazamlığın isteğine cevap verilmesi ve Adana valiliğine bildirilmesi uygun bulunmuştur. Adliye Nazırı, 5 Temmuz sene 305(miladi-1889)Belgede adı geçen sis(Kozan) Ermeni manastırında başpapaz olarak görev yaparken islamiyete geçen kişinin yeni isminin “Mehmet” olduğu bilgisi yer alıyor. Ama Hristiyan iken aldığı isme yer verilmiyor. Çukurova tarihinde önemli bir olayı açıklayan bu belgenin ışığında konunun Ermeni kaynaklarından da araştırmasını yaptım. 

1105 yılında Kilikya Katogigosu (başpapazlığı) göreviyle çalışan kilise liderleri 1293 yılına kadar bölgedeki Ermenilerin dini lideri olarak çalıştılar. Ama aynı tarihten kısa süre sonra 1375 yılında Sis (Kozan) şehrinin Türkmenlerin eline geçmesi ile birlikte Ermeni manastırı dini hizmetlerine devam etti. Osmanlı Fırka-i Islahiye ordusunun Sis’e gelmesinden sonra da önem kazandı. Konya’dan Malatya ve Urfaya kadar güney Anadolu vilayetlerinin dini merkezi özelliğiniz korudu. 

Sis masantırında görev yapan Ermeni Başpapazları listesinde 1871 ve sonrasında Mıgırdıç’ın adı geçmektedir. Ancak Mıgırdıç’ın görev süresi içinde “boşluk” (vacant) dönemi vardır. Sis Manastırı Başpapazlığı görevine 1902 yılında Sahak adındaki din adamı getirilmiştir. Osmanlı Aryşivinde hakkında bilgi bulunan Ermeni Ser-Episkoposu’nun Ermenice adının Mıgırdıç olma ihtimali vardır. 

Sis Ermeni manastırı Başpapazı olan din adamı neden İslamiyete geçmiştir? 

Hemen yanı başında bulunan Hoşkadem Camisi ve yine yakınındaki Küçükcami’de okunan ezanlar, Müslümanların Allah inancı gereği namaza gitmeleri, yakın komşuları olan Ermenilerle dostluk ilişkileri, Türdk asıllı zenginlerin Ermenilere yardımı… 

En önemlisi de Kuran’ı Kerim’de yazılı olanlar Ermeni din adamanı derinden etkilemiş ve islamiyeti seçmiştir. 

Sis kentindeki Ermeni Başpapazının İslamiyete geçmesi olayı da Ermeni tarih kaynaklarında bir sır olarak saklanmıştır. Ta ki Osmanlı Arşiv belgeleri açılıncaya kadar.

1.Osmanlı Arşivi, DH.MKT, D-1535, G-61

FOTOĞRAF: Sis/Kozar şehrinde Ermeni din adamları topluluğu, 19.yy sonları.

Kaynak: http://cezmiyurtsever.com/index.php?option=com_content&task=view&id=185&Itemid=3

http://cezmyurtsever-ukurovatrkmenlerive.blogspot.com.tr/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder