24 Ocak 2012 Salı

FRANSIZ MÜSLÜMAN,JELLY'NİN İLK RAMAZAN HEYECANI



FRANSIZ MÜSLÜMAN,JELLY'NİN İLK RAMAZAN HEYECANI

Jelly Panderias, yıllarca arkadaşlarını oruç tutarken izledi. İki ay önce İslam’ı seçen 22 yaşındaki Fransız Müslüman, 1 milyarlık İslam alemiyle ilk Ramazan’ını yaşıyor Yıllar boyunca Jelly Panderias, Müslüman arkadaşlarının kutsal Ramazan ayında oruç tuttuğuna şahit oldu. 

Hatta çok da fazla yaşamayanların bile. “Onlara ne hissettiklerini ve neden normal şekilde yiyip içmediklerini sorardım” diye anımsıyor.Bu yıl Panderias, en sonunda Müslüman arkadaşlarının hissetiklerini yaşama fırsatını yakaladı. 22 yaşında yeni Müslüman, “Bu benim Müslüman olarak ilk Ramazanım” diyor.Katolik aileden gelen Panderias, bundan iki ay önce Fransa’nın kuzeyindeki bir camide Şahadet getirerek İslam’la şereflendi. 

Gururla, “Ramazan’da oruç tutmak Müslüman olmanın zarafeti. Tüm dünyada yaklaşık 1 milyar insanla aynı hisleri yaşıyorum” diye anlatıyor.Tüm dünya Müslümanları bu hafta Ramazan’da oruca başladı. İslami ay takviminin 9’ncu ayı Ramazan, birçok ülkede olduğu gibi Fransa’da da 1 Eylül’de başladı.Ramazan boyunca hasta ve yolcu olmayan Müslümanlar, güneşin doğuşundan batışına kadar, yemiyor, içmiyor, sigara kullanmıyor ve cinsellikten uzak duruyorlar. 

Müslümanlar kutsal ay boyunca ibadetle, nefis mücadelesi ve hayır işleriyle Allah’a yakınlaşmaya çalışıyorlar.Panderias tek değilİlk Ramazan gününü Faslı bir arkadaşının evinde geçiren Panderias, “Arkadaşım beni iftara davet etti ve ardından onlarla camiye Teravih’e gittik. Ramazan deneyimim hakkında çok heyecanlıyım” diye anlatıyor.
Teravih, Müslümanların Ramazan boyunca binlerce Müslüman’ın yaptığı özel bir ibadet.Panderias yalnız da değil. Fransa İmamlar Konseyi Başkanı Şeyh Zahir Burak, “Ramazan öncesinde İslam’la şereflenmek baya yaygınlaştı” diyor. Paris banliyösündeki camisine Ramazan’dan birkaç gün önce 20’lerinde 3 kızın ve bir 30 yaşındaki bir adamın gelerek Şahadet getirdiğini ekleyen Şeyh Zahir şöyle anlatıyor: “İslam’la şereflenmelerinde Ramazan ortak nedendi. Bir tanesi bana Müslüman olmadan önce de oruç tuttuğunu ve İslam’a girmesini bunun cesaretlendirdiğini anlattı”.

Fransız istatistiklerine göre her sene 3 bin 500 kişi Avrupa’da İslam’la şerefleniyor. Doğrulanmayan kaynaklara göre bu sayı 50 binlere ulaşıyor. Fransa’da 6 milyon Müslüman’la tüm Avrupa’nın en büyük azınlığı yaşıyor.

T.TURK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder