8 Ocak 2012 Pazar

MEHMET ERSEN DİNLETEN (ERSEN VE DADAŞLAR)





MEHMET ERSEN DİNLETEN
(ERSEN VE DADAŞLAR)


ERSEN DİNLETEN, HAYATI VE MÜZİKLERİ

Adı Mehmet Ersen. Soyadı Dinleten. Ama herkes onun soyadını Dadaşlar olarak bilir. 1974 yılında "kuzeyin kardaşları varsa doğunun dadaşları var" diyerek Dadaşlar’ı kurduğu zaman, herhalde grubuyla büyük popülariteye ulaşacağını tahmin etmiyordu. Anadolu rock'ın önemli temsilcilerinden Ersen, 1950 yılının Haziran ayında, ailenin ikinci çocuğu ve ilk erkek çocuğu olarak İstanbul Fatih'te doğar. Annesi Karadeniz'den, babası ise Selanik taraflarından İstanbul'a gelip yerleşmiş olan Ersen'in müziğe ilgisi küçük yaşlarda başlar.

ÇOCUKLUĞUNDA MÜZİK İLE TANIŞTI

Bu ilginin arkasında şüphesiz, amatör olarak keman çalan babası vardır. Ersen, ilk müzik çalışmalarına bir müzik öğretmeninden mandolin dersleri alarak başlar. Daha sonra, gitarın yavaş yavaş ülkemize girmesiyle birlikte Fatih Fener'de Rum asıllı hocası Koçamedanis'ten klasik gitar dersleri almaya başlar. Bu derslere ilaveten 5-6 sene de klasik keman dersleri alır. Ersen, ayrıca amatör şan dersleri alıyor ve sürekli kendini geliştirmeye çalışıyordur. Ersen 1970 yılına gelene kadar birçok ünlü orkestrada çalar. Bunlar arasında, Milli Orkestra ve Şerif Yüzbaşıoğlu'nun Orkestrası da vardır. Şerif Yüzbaşıoğlu'nun orkestrasına sınavla girdikten sonra, Tom Jones, Engelbert Humperdick gibi müzisyenlerin şarkılarını söylerek, kendine isim yapar. 1969 yılında ilk 45'liği Olvido/Ak Güvercin Türkofon'dan piyasaya çıkar. Gitarda Ünol Büyükgönenç'in eşlik ettiği bu plağı, ikinci 45'liği takip eder: Sevmek Günah mı?/Tek Kadın (Plakta ilk parçanın düzenlemesinin Cem Karaca'ya, ikinci şarkınında düzenlemesinin Ünol Büyükgönenç'e ait olduğu yazılmış).

KISA SÜRE MOĞOLLAR’IN SOLİSTLİĞİNİ YAPTI

1970 yılında İzmir fuarında Cem Karaca ve Moğollar'ın elemanlarıyla samimiyetini arttıran Ersen’in içindeki Halk Müziğine olan ilgi artmaya başlamıştır. Aynı yıl Moğollar'ın Ternek/Haliç'te Güneşin Batışı 45'liğinde elektro keman çalar ve vokalist olarak yer alır. 1972 yılında Hürel kardeşlerle, Diskotür adına kaydettiği son 45'liği Dertli Kaval/Beni Hor Görme Kardeşim’in ardından Şahin Plaklar’a transfer olan Ersen'in asıl başarıları bu firmayla çalıştığı dönemlerde ortaya çıkar ve ilk bir numara 45liğini piyasaya verir: Kozan Dağı/Kara Yazı.


ERSEN UMRE'YE GİTTİ

Ersen ve Dadaşlar, bir dönem rock müziğin en sevilen grupları arasında yer alıyordu. 70'li yılların efsanevi grubu, yerli rockın ekolüydü. 1950 doğumlu olan Ersen, Fatih'te büyüdü. Her fırsatta iyi bir Müslüman olduğunu söylese de, 70'li yıllarda o ve grubu sol müziğin önde gelen isimleri arasında yer aldı. 1976'da yaptığı 'Ekmek Parası-Zalim Zalim' adlı 45'lik Ersen'in solcu kimliğini öne çıkaran albüm olarak gösterildi. 80'li yıllar ise Ersen'in milliyetçi temalara yöneldiği dönem oldu. 1993'te piyasaya çıkan, 'Ersen Ustadan Kuru Fasulye' adlı son albümün ardından Umre'ye gitti. Uzun yıllar sesi soluğu çıkmayan sanatçı, iki yıl önce 'Ersen Mevlana Gibi' adlı bir tasavvuf albümü yaptı. Kısa süre önce yine aynı tarzda bir albüm hazırladı.

ERSEN:KIRKBEŞLİKLERİ VE ALBÜMLERİ:

Seyhan Karabay'ın bass ve akustik gitar; Taner Öngür'ün bass, akustik gitar, kaşık ve Hüseyin Sultanoğlu'nun bateri ve bongo çaldığı bu 45’lik Ersen’in en fazla satış yapan 45’liği olur. Ersen, bu başarısını Beyaz Kelebekler’ın tonmaister’i Mustafa’ya borçlu olduğunu düşünür, çünkü Mustafa, Kozan'lıdır ve bu türkünün Ersen'e çok yakışacağını söylemiştir. Bu başarılı 45'liğin ardından Moğollar'la birleşen Ersen, Sor Kendine/Garip Gönlüm 45’liğini piyasaya sürer. Bunun hemen ardından Türk ve dünya müzik piyasasında eşine benzerine rastlanmayacak bir olay yaşanır ve Kardaşlar'la çalışmakta olan Cem Karaca Moğollar'a; Moğollar'la çalışmakta olan Ersen Kardaşlar'a geçer. Kardaşlar'la 2 single çıkardıktan sonra Ersen, Dadaşlar grubuyla yoluna devam eder. Aşık Veysel'in, Aşık Mahsuni Şerif'in, Muhlis Akarsu’nun eserlerinin yanında söz ve müziği kendine ait parçalar da seslendirir. 80'li yıllarda Rock müziğin içindeki çıkmazdan dolayı Dadaşlar'sız yola devam Ersen, bir ara arabesk tarzında çalışmalar da yapmasına rağmen, 1993 yılındaki Ersen Usta'dan Kuru Fasulye isimli albümünden sonra müzik çalışmalarına nokta koyar.

Ersen Dinleten, Dini içerikli 2 albüm de yapmıştır.

Ersen Mevlana Gibi (2002)
Dönemem (2003)
Ersen Dinleten, hidayete erdikten sonar,hacca gitmiştir. 3 tanede Umre yapmıştır.
Şu anda namazında,niyazında dindar bir sanatçıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder